Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Never Weaken: ένα φιλμ του βωβού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή τον Χάρολντ Λόιντ (1921)

Η αφίσα της ταινίας.
Η αφίσα της ταινίας

Το φιλμ Never Weaken είναι μία βουβή ταινία του 1921 με πρωταγωνιστή τον Χάρολντ Λόιντ, σκηνοθετημένη από τον Fred Newmeyer. Ήταν η τελευταία ταινία μικρού μήκους του Λόιντ, γυρισμένη σε τρεις μπομπίνες, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ταινίες μεγάλου μήκους. Ήταν επίσης μία από τις κωμωδίες, που αποτελούν σήμα κατατεθέν του, στην οποία αιωρείται από ένα ψηλό κτίριο. Ο ίδιος και η ομάδα του τελειοποίησαν τις τεχνικές φιλμαρίσματος στη συγκεκριμένη ταινία και τις χρησιμοποίησαν στην ταινία του 1923, Safety Last! (ελλ. τίτλος: Μωρέ, κουράγιο!)

Πλοκή
Ο Χάρολντ εργάζεται στο διπλανό γραφείο της κοπέλας του Μίλντρεντ (Μίλντρεντ Ντέιβις), ενός ψηλού κτιρίου. Υποθέτει ότι θα παντρευτούν, αλλά την ακούει τυχαία να μιλάει σε ένα άντρα και να του λέει: “Φυσικά θα σε παντρευτώ”.
Μέσα στην απόγνωση του, αποφασίζει να αυτοκτονήσει, δένει τα μάτια του με ένα μαντήλι, και περιμένει να ανοίξει κάποιος τη πόρτα του γραφείου του για να εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι που έχει μπροστά του. 
 
Η συνέχεια στην οθόνη... Επιθυμητή η γονική συναίνεση


Cast
  • Harold Lloyd as The Boy
  • Mildred Davis as The Girl
  • Roy Brooks as The Other Man
  • Mark Jones as The Acrobat
  • Charles Stevenson as The Police Force
  • William Gillespie as The Doctor, the Girl's employer (uncredited)
  • George Rowe as Crossed-Eyed Accident Victim

Χάρολντ Λόιντ
Ο Χάρολντ Κλέιτον Λόιντ (20 Απριλίου 1893 – 8 Μαρτίου 1971), γεννήθηκε στο Burchard της Νεμπράσκα και ήταν ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, και κασκαντέρ. Είναι περισσότερο γνωστός για τις βουβές κωμικές ταινίες του.
Κατατάσσεται μαζί με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Μπάστερ Κίτον ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Γύρισε σχεδόν 200 κωμικές ταινίες, βουβές και ομιλούσες, μεταξύ των ετών 1914 και 1947. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο χαρακτήρας με τα γυαλιά, ένας πολυμήχανος καταφερτζής που προσπαθεί να γίνει επιτυχημένος, ο ρόλος αυτός ήταν σε απόλυτη αρμονία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της εποχής του 1920.
Οι ταινίες του συχνά περιείχαν “συγκινητικές ακολουθίες” με εκτεταμένες σκηνές κυνηγητού και παράτολμα ακροβατικά, για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός σήμερα. Η σκηνή όπου ο Λόιντ κρέμεται από ένα ρολόι ενός πολυώροφου κτιρίου στην ταινία Safety Last! (1923) (ελλ. τίτλος: Μωρέ, κουράγιο!), είναι μία από τις πιο ισχυρές εικόνες στην ιστορία του σινεμά. Ο Λόιντ εκτελούσε μόνος του πολλά από τα επικίνδυνα ακροβατικά των ταινιών του, παρόλο που είχε τραυματιστεί τον Αύγουστο του 1919 στη διάρκεια φωτογράφισης για το στούντιο Roach. Ένα ατύχημα με βόμβα την οποία μπέρδεψε για στύλο, προκάλεσε την απώλεια του αντίχειρα και του δείκτη του δεξιού του χεριού (στα επόμενα φιλμ κάλυπταν τον τραυματισμό του με ένα ειδικό προσθετικό γάντι, αν και συχνά το γάντι δεν περνούσε απαρατήρητο).
Αν και μεμονωμένες ταινίες του Λόιντ δεν ήταν τόσο επιτυχημένες εμπορικά, όσο του Τσάρλι Τσάπλιν κατά μέσο όρο, ήταν πολύ πιο παραγωγικός (παράγοντας δώδεκα ταινίες μεγάλου μήκους στη δεκαετία του 1920, ενώ ο Τσάπλιν μόλις τέσσερις), και συνολικά εισέπραξε περισσότερα χρήματα (15,7 εκατομμύρια δολάρια έναντι του Τσάπλιν 10,5 εκατομμύρια δολάρια).

Στα σχόλια μπορείτε να προτείνετε καλύτερες μεταφράσεις, ευχαριστώ!
 
Μετάφραση από Never Weaken και Harold Lloyd*: Αλέξανδρος Β.

*Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον Χάρολντ Λόιντ (Αγγλικά)

Πηγές: Βικιπαίδεια, Ταινία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)