Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ: φωτογράφος και εφευρέτης του zoopraxiscope ο οποίος έζησε την περίοδο 1830-1904, πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του

Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ

Ο Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ (αγγλικά: Eadweard J. Muybridge, 9 Απριλίου 1830 - 8 Μαΐου 1904) ήταν Άγγλος φωτογράφος με ολλανδική καταγωγή, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ. Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία του και ανακάλυψη σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης δια μέσου της κάμερας. Ανακάλυψε το zoopraxiscope, μια συσκευή για την προβολή φωτογραφιών που θεωρείται ο πρόδρομος των κινηματογραφικών ταινιών.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στην συνοικία Κίνγκστον απόν Τέιμς (αγγλ.: Kingston upon Thames). Το 1855 μετανάστευσε στο Σαν Φρανσίσκο όπου πουλούσε βιβλία. Μετά από ένα ατύχημα που είχε με άμαξα επέστρεψε στην Αγγλία. Κατά την ανάρρωση του στην Αγγλία ασχολήθηκε πρώτη φορά με την φωτογραφία μεταξύ 1861 και 1866 μαθαίνοντας και το "wet-collodion". Το 1966 επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο όπου έγινε διάσημος βγάζοντας φωτογραφίες με διάφορα θέματα τις οποίες πουλούσε. Άλλαξε πολλές φορές το όνομα του ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα όπως το ελληνικό "Helios" αλλά και παραλλαγές όπως το "Eadweard Muybridge". Μεγάλη φήμη απέκτησε μετά το 1867 που έβγαζε φωτογραφίες από την άγρια δύση.
Το 1872, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Λέλαντ Στάνφορντ (αγγλ: Leland Stanford), ο ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης άλογου, είχε μια απορία, επειδή οι φωτογραφίες αλόγων της εποχής έδειχναν να τρέχουν τα άλογα με τα μπροστινά πόδια να εκτείνονται προς τα εμπρός και τα πίσω πόδια τεντωμένα προς τα πίσω, αναρωτήθηκε αν γίνετε στην πραγματικότητα αυτό ή αν μπορούσε να αποδειχτεί. Ανέθεσε τότε στον Μάιμπριτζ να το αποδείξει κάτι που έκανε το 1878. Ο Μάιμπριτζ έβγαλε μια σειρά από φωτογραφίες όπου ενώνοντάς τες έδωσε κίνηση στο άλογο που απεικόνιζαν δικαιώνοντας τον εργοδότη του.
Το 1874 σκότωσε το εραστή της γυναίκας του, Χάρι Λάρκινς, δικάστηκε για φόνο αλλά αθωώθηκε. Μετά την αθώωση του γύρισε την Κεντρική Αμερική βγάζοντας φωτογραφίες. Είχε έναν γιο τον "Φρόντι" που ο ίδιος ο Μάιμπριτζ πίστευε ότι ήταν του Λάρκινς παρόλο την ομοιότητα που είχαν. Ο γιος του σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα το 1944 στο Σακραμέντο. Συνέχισε να εργάζεται πάνω στην κίνηση των φωτογραφιών του με ζώα και έδωσε διαλέξεις στην Βρετανία στην Γαλλία κι αλλού.
Το 1894 επέστρεψε μόνιμα στην Αγγλία και πέθανε στις 8 Μαΐου 1904 στο Κίνγκστον απόν Τέιμς, στην ίδια πόλη όπου γεννήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου