Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

H Aγία Ιωάννα των σφαγείων: ραδιοφωνικό θεατρικό του Μπέρτολτ Μπρεχτ (ελληνικά)

Εικονίζεται ο Μπρεχτ και ακολουθεί δικό του κείμενο: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί απ' το στόμα, να μην θεραπεύσεις την αρρώστια του, να τον χώσεις μέσα σε μια τρώγλη, να τον εξοντώσεις βάζοντας τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον σύρεις στον πόλεμο. Μερικοί απ' αυτούς απαγορεύονται στο κράτος μας.

Ο Μπρεχτ τοποθετεί την Ζαν ντ’ Αρκ στην Αμερική στα χρόνια του κραχ και συγκεκριμένα στο Σικάγο όπου ο εκεί σφαγέας και μεγαλέμπορος κρέατος αποφασίζει να διαλύσει την αγορά για δικό του όφελος.


Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (γενν. ως Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 - 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του "επικού θεάτρου" (Episches Theater) στη Γερμανία.
Γεννήθηκε το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Ανατολικό Βερολίνο. Η μητέρα του ήταν Προτεστάντισα και ο πατέρας του Καθολικός διευθυντής εταιρείας χάρτου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1917 - 1921), επιστρατεύεται ως νοσοκόμος και υπηρετεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το "Εγκόλπιο ευσέβειας" (Hauspostille).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου