Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Ίρβιν ΓιάλομΊρβιν Γιάλομ

Ο Ίρβιν Γιάλομ (Irvin David Yalom, Ουάσινγκτον, 13 Ιουνίου 1931 - ...) είναι Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συνεργάτης του Rollo May. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας.
 
 
Βιογραφία
Γεννημένος στην Ουάσιγκτον το 1931 από Εβραίους γονείς, μετανάστες από τη Ρωσία, μεγάλωσε σε φτωχό περιβάλλον, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές. Από μικρή κιόλας ηλικία, εκδηλώθηκε η αγάπη του για τη μάθηση μέσα από τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωνε στην ανάγνωση βιβλίων. Αφότου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης το 1956 πήγε για να ολοκληρώσει την πρακτική του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Μετά από δύο έτη υπό τις υπηρεσίες του στρατού ο Γιάλομ ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Stanford University), αφού πρώτα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο νοσοκομείο John Hopkins. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του το 1960. Είναι παντρεμένος με την Μαίριλιν Γιάλομ, επίσης συγγραφέα και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.
 

Έργο
Ο Ίρβιν Γιάλομ είναι γνωστός για την διδασκαλία του σχετικά με την ομαδική ψυχοθεραπεία και την ανάπτυξη του μοντέλου της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Εντούτοις εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο είναι γνωστός για επιστημονικά του βιβλία, άρθρα και μυθιστορήματα.
Τα κυριότερα ακαδημαϊκής φύσης συγγράμματα του έχουν ως εξής:

◾(1970 1st ed, 1975 2nd ed., 2005 5th ed.) The Theory and Practice of Group Psychotherapy
◾(1980) Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία Existential Psychotherapy
◾(1983) Ενδονοσοκομειακή Ομαδική Ψυχοθεραπεία Inpatient Group Psychotherapy

 
Το υπόλοιπό του συγγραφικό υλικό απαρτίζεται από έργα που άλλοτε εντάσσονται στη σφαίρα της μυθιστοριογραφίας ενώ άλλες φορές συνιστούν δημιουργίες περισσότερο διδακτικού χαρακτήρα. Σε όλα του τα έργα ο συγγραφέας μοιράζεται με το κοινό την εμπειρία του από το χώρο της ψυχοθεραπείας. Τα βιβλία αυτά με χρονολογική σειρά έκδοσής τους είναι:

◾(1974) Κάθε Μέρα Λίγο πιο Κοντά - Μια Ψυχοθεραπεία ειπωμένη δύο φορές. (αγγλ. Every Day Gets a Little Closer)
◾(1989) Ο Δήμιος του Έρωτα - και Άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας. (αγγλ. Love's Executioner and Other Tales of Psychotherapy)
◾(1992) Όταν έκλαψε ο Νίτσε. Πρόκειται για την μυθοπλαστική συνάντηση του Γερμανού φιλόσοφου Φρ. Νίτσε και του Αυστριακού γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ. (αγγλ. When Nietzsche Wept)
◾(1996) Στο ντιβάνι (αγγλ. On the Couch)
◾(1998) The Yalom Reader
◾(1999) Η Μάνα και το Νόημα της Ζωής (αγγλ. Momma and the Meaning of Life)
◾(2001) Το Δώρο της Ψυχοθεραπείας (αγγλ. The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients)
◾(2005) Η θεραπεία του Σοπενάουερ. (αγγλ. The Schopenhauer Cure) έχει γίνει μπεστ-σέλερ σε πολλές χώρες.
◾(2008) Στον Κήπο του Επίκουρου - Αφήνοντας πίσω τον Τρόμο του Θανάτου. (αγγλ. Staring at the Sun: Overcoming the Terror of Death)
◾(2008) Θα Φωνάξω την Αστυνομία - Μια Ιστορία Απώθησης και Ανάκτησης. (αγγλ. I'm Calling the Police - A Tale of Repression and Recovery)
◾(2012) Το Πρόβλημα Σπινόζα (αγγλ. The Spinoza Problem)
◾(2015) Πλάσματα μιας μέρας (αγγλ. Creatures of a day)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)