Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

"Brides for Sale" (ελλ.: Νύφες για πούλημα): ένα τραγούδι της Sonita Alizadeh για τους εξαναγκασμένους γάμους των ανήλικων κοριτσιών της πατρίδας της


Η Sonita Alizadeh είναι Αφγανή ράπερ και ακτιβίστρια η οποία τραγουδάει κατά των εξαναγκασμένων γάμων. Κέρδισε την προσοχή όταν κυκλοφόρησε το βίντεο “Brides for Sale” στα ελληνικά “Νύφες για πούλημα”, στο οποίο ραπάρει για τις κόρες που πωλούνται σε γάμο από τις οικογένειες τους. Με τη βοήθεια του Rokhsareh Ghaem Maghami, ενός Ιρανού κινηματογραφιστή ντοκιμαντερίστα ο οποίος για περισσότερα από τρία χρόνια, τεκμηρίωσε την αξιοσημείωτη ιστορία της στην ταινία  Sonita,  η Alizadeh κινηματογράφισε το βίντεο για να αποφύγει το γάμο που σχεδίαζαν οι γονείς της για την ίδια, αν και στον τόπο που διέμενε εκείνη την εποχή, είναι παράνομο για τις γυναίκες να τραγουδούν δημόσια. Μετά την κυκλοφορία του βίντεο της στο  YouTube, η  Alizadeh ήρθε σε επαφή με το  Strongheart Group, που της προσέφερε μαθητική βίζα για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου διαμένει ακόμη και σήμερα.

Τα πρώτα της χρόνια
Η Alizadeh μεγάλωσε στη Χεράτ, στο Αφγανιστάν, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η οικογένεια της σκέφτηκε πρώτη φορά να την πουλήσει ως νύφη στην ηλικία των δέκα ετών. Η ίδια έχει πει πως εκείνη την περίοδο δεν κατάλαβε πλήρως τι σημαίνει αυτό. Αντ' αυτού, πήγαν στο Ιράν για να αποφύγουν τους Ταλιμπάν. Στο Ιράν η  Alizadeh εργάστηκε καθαρίζοντας τουαλέτες, ενώ έμαθε μόνη της ανάγνωση και γραφή. Την ίδια περίοδο, ανακάλυψε τη μουσική του Ιρανού ράπερ Yas και του Αμερικανού ράπερ Eminem. Εμπνευσμένη από τη μουσική τους άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια. Το 2014 έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, να γράψει ένα τραγούδι για να παροτρύνει τον πληθυσμό του Αφγανιστάν να ψηφίσει στις εκλογές. Κέρδισε βραβείο χιλίων δολαρίων τα οποία έστειλε στη μητέρα της η οποία είχε γυρίσει στο Αφγανιστάν.


“Νύφες για πούλημα”
Λίγο καιρό μετά αφού κέρδισε το διαγωνισμό, η μητέρα της ζήτησε να γυρίσει στο Αφγανιστάν λέγοντας της πως είχε βρει άντρα να την αγοράσει. Τότε ήταν δεκαέξι ετών. Η μητέρα της προσπαθούσε να κερδίσει προίκα εννιά χιλιάδων δολαρίων για να μπορέσει ο μεγαλύτερος αδερφός της να αγοράσει μία νύφη και σκέφτηκε ότι μπορούσε να τα κερδίσει πουλώντας την κόρη της. Αφού ο Rokhsareh Ghaem Maghami, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ  Sonita, πλήρωσε δύο χιλιάδες δολάρια στη μητέρα της, ζήτησε διορία έξι μηνών για τη Sonita, έγραψε (σημ.: η Sonita) τις “Νύφες για πούλημα” και ο Rokhsareh Ghaem Maghami κινηματογράφισε το βίντεο κλιπ το οποίο κέρδισε την παγκόσμια προσοχή. Το βίντεο δεν έγινε δημοφιλές μόνο στο γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν, αλλά τράβηξε την προσοχή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Strongheart, οι οποίοι επικοινώνησαν με την Alizadeh για να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παρόν
Η Alizadeh ζει στη Utah και σπουδάζει στην Ακαδημία Wasatch με πλήρη υποτροφία. Παράλληλα με τη φοίτηση της, συνεχίζει να γράφει τραγούδια. Ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Sonita έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στο Άμστερνταμ το Νοέμβριο. Η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές. Στο Sundance Film Festival κέρδισε το  Grand Jury Prize και στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών στο Σιάτλ (Μάιος 2016) προβλήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα με εξαιρετικά καλές αντιδράσεις.


Μετάφραση από την Αγγλική Βικιπαίδεια: Αλέξανδρος Β.

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο κείμενο.

Στα σχόλια μπορείτε να προτείνετε μία καλύτερη μετάφραση, ευχαριστώ!


Φωτογραφία: Πηγή


Sonita Alizadeh


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)