Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ, το παλαιότερο φιλμ που διασώζεται, με θέμα το ομώνυμο μυθιστόρημα του Λ. Φρανκ Μπάουμ από τον William Selig (1910)

Σκηνή από την ταινία (Ο μάγος του οζ πετάει με αερόστατο μετά την αποχαιρετιστήρια γιορτή)
Σκηνή από την ταινία
 
Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ είναι μία βουβή αμερικάνικη ταινία φαντασίας του 1910 και η παλαιότερη έκδοση φιλμ που διασώζεται με θέμα τη νουβέλα του Λ.Φρανκ Μπάουμ* το 1900, φτιάχτηκε από την εταιρία Selig* Polyscope χωρίς την άμεση ανάμειξη του Μπάουμ. Δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωση που σχετίζεται με την προσωπική πτώχευση του Μπάουμ η οποία προκλήθηκε από το “The Fairylogue and Radio-Plays”, βασίστηκε μερικώς στο μιούζικαλ του 1902 “Ο Μάγος του Οζ”, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας πραγματεύεται την κακιά μάγισσα της δύσης, η οποία δεν εμφανίζεται στο μιούζικαλ.

Πλοκή
Στο Κάνσας, η Ντόροθυ και η αγελάδα καταδιώκονται στο χωράφι από το μουλάρι και οι αγρότες προσπαθούν να το απωθήσουν. Η Ντόροθυ ανακαλύπτει στο χωράφι ότι το σκιάχτρο είναι ζωντανό. Το σκιάχτρο φτιάχνει ένα τοίχος από άχυρα και προειδοποιεί την Ντόροθυ και τα ζώα της φάρμας να καλυφθούν. Ο κυκλώνας που εμφανίζεται διαλύει το σωρό από τα χόρτα και τους μεταφέρει στη χώρα του Οζ.
Οι ταξιδιώτες εκεί συναντούν τον τενεκεδένιο ξυλοκόπο και το λιοντάρι. Όταν εισέρχονται στο δάσος, η Μόμπα η μάγισσα πετάει έξω από το παράθυρο όσο οι στρατιώτες της εξέρχονται από την καλύβα, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο σπίτι – φυλακή της μάγισσας. Αφού νικούν την κακιά μάγισσα, οι ταξιδιώτες καταφθάνουν στη σμαραγδένια πόλη για την αποχαιρετιστήρια γιορτή του μάγου, ο οποίος χρίζει βασιλιά το σκιάχτρο και ύστερα φεύγει με ένα αερόστατο.Μετάφραση από την Αγγλική Βικιπαίδεια: Αλέξανδρος Β.
Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο κείμενο με πρόσθετες πληροφορίες.

Προτείνετε στα σχόλια μία καλύτερη μετάφραση, ευχαριστώ!

* Οι σελίδες είναι στα Αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)