Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Adrienne Rich

Adrienne Rich

Η Andrienne Rich είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες ποιήτριες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Μπορεί στην Ελλάδα να μην κυκλοφορεί καμία από τις δεκαεννέα ποιητικές συλλογές της, ποιήματά της όμως βρίσκονται σκόρπια στο Διαδίκτυο. Εκτός από ποιήτρια, είναι οξυδερκής θεωρητικός του φεμινιστικού κινήματος, στρατευμένη φεμινίστρια και η ίδια από τις αρχές της δεκαετίας του '70.
Η Rich γεννήθηκε το 1929 στη Βαλτιμόρη. Το 1951, φοιτήτρια ακόμη στο κολέγιο Ράντκλιφ, εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της, A Change of World, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του πανεπιστημίου Γέιλ, κατόπιν σύστασης του Γ.Χ. Ωντεν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε με εισαγωγή του Ωντεν, η οποία θεωρείται μνημείο ανδρικής συγκαταβατικότητας προς μια νέα ποιήτρια. Στις αρχές της δεκαετίας του '50, παντρεύτηκε τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Αλφρεντ Κόνραντ, με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις την απομάκρυναν για κάποιο διάστημα από το γράψιμο, αλλά το 1963 επανήλθε με το Snapshots of a Daughter-In-Law, τη συλλογή που την έκανε διάσημη στις ΗΠΑ. Η ποίησή της είχε αρχίσει να αποκτάει ένα πιο προσωπικό χαρακτήρα και η γλώσσα της να γίνεται πιο χαλαρή κι ανεπίσημη.
Το 1966, μετακόμισε οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, όπου αναμείχθηκε ενεργά στο αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων και στο ριζοσπαστικό φεμινισμό. Η πολιτικοποίησή της αντικατοπτρίζεται στην ποίησή της, η οποία εστιάζει κυρίως στον ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, χωρίς να αδιαφορεί για τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον αντισημιτισμό. Το 1970, εγκατέλειψε τον σύζυγό της, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγο αργότερα. Το 1973, κυκλοφόρησε τη συλλογή Diving into the Wreck, για την οποία τής απονεμήθηκε το National Book Award. Το παρέλαβε μαζί με τις συνυποψήφιές της, Αλις Γουόκερ και Ωντρι Λορντ, στο όνομα όλων των γυναικών που εξαναγκάζονται στη σιωπή. Εκτοτε, τιμήθηκε με πολλά βραβεία ακόμη για το ποιητικό της έργο και την πολιτική της στάση, αν και το 1997 αρνήθηκε να παραλάβει το Εθνικό Αριστείο Τεχνών της κυβέρνησης Κλίντον, με τη δήλωση: «Δεν μπορώ να δεχτώ ένα βραβείο από τον πρόεδρο Κλίντον ή τον Λευκό Οίκο διότι το νόημα της τέχνης, όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι ασυμβίβαστο με την κυνική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης».
Το 1986, έγραψε το πιο σημαντικό θεωρητικό βιβλίο της, με τίτλο Of Woman Born: Motherhood as Experience and Institution (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη ως Γέννημα Γυναίκας: Η μητρότητα σαν εμπειρία και θεσμός, μτφρ. Αγγ. Βερυκοκάκη-Αρτέμη). Το 1976 παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είναι λεσβία, και έκτοτε ζει μαζί με τη σύντροφό της, την ποιήτρια, μυθιστοριογράφο και ακαδημαϊκό, Μισέλ Κλιφ.

Πηγή: e-poema.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια, πληροφορίες στο τηλέφωνο (2112136882)