Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018

"23": παρουσίαση/απόσπασμα από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Βαρδάκα

Το εξώφυλλο της συλλογής
Το εξώφυλλο της συλλογής

Δελτίο τύπου εκδόσεων Ρώμη-«23»

Απ΄ τις 20 Αυγούστου κυκλοφορεί απ΄ τις εκδόσεις Ρώμη, το νέο βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Βαρδάκα με τίτλο «23».
Είναι μία συλλογή 23 διηγημάτων, με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα προβάλλοντας πτυχές ανθρώπων που οι πράξεις τους  διέπονται από την λογική μα και το συναίσθημα. Οι εικόνες που  παρουσιάζονται δεν είναι τίποτα άλλο από αυτές που όλοι περιβάλλονται και ενίοτε ελκύονται ή απωθούνται. Το υποκείμενο μεταβάλλεται σε αντικείμενο, ανάλογα με τις περιστάσεις και η διακύμανση στην ένταση των γεγονότων αποδεικνύει πόσες εκπλήξεις  μπορεί να κρύβει η ζωή.
Τα κείμενα αντανακλούν την ομορφιά μα και την άσχημη όψη κυρίως των μεγάλων πόλεων. Τους πόθους μα και την απογοήτευση των κατοίκων. Τις αντιθέσεις εκείνες, που εξισορροπούν ουσιαστικά μια συμπεριφορά ενός 24ωρου.
Στόχος του δημιουργού, είναι να προβληματίσει τον αναγνώστη, αλλά και να λειτουργήσει ως «όχημα» για να δραπετεύσει με όμορφες  σκέψεις απ΄ τις έγνοιες του.


Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:

σελίδα 21: «H εκδρομή»
Φανταζόταν για λίγο τον εαυτό του, ως κλειδοκράτορα μίας πόρτας που  οδηγούσε στην ευτυχία. Γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος στις πόλεις βιώνει  το άγχος και το στρες που δημιουργεί το κυνήγι του στόχου και της  επιβίωσης.

σελίδα 27: «Κύμα»
Στο κύμα σου φυγαδεύτηκαν οι αναμνήσεις μου. Από παιδί αποζητούσα την αγκαλιά που μου πρόσφερε το αλμυρό νερό. Εκείνη την φωτεινή θωριά που αντανακλούσε ο ήλιος στην επιφάνεια σου.

Bιογραφικό

Γεννήθηκε  το 1976  στη  Θεσσαλονίκη  όπου  και  μένει. Το  2013  εκδόθηκε το  έργο "Πλατεία Συντάγματος" από  τις  εκδόσεις "Ρώμη". Το  2014  επίσης κυκλοφόρησε  σε  συλλογή  για  το  έτος  Ελ  Γκρέκο  το  κείμενο  του  με τίτλο "Τολέδο  εν  καιρώ  καταιγίδος" από  τον  ίδιο  εκδοτικό  οίκο  όπως  και  το 2015  η  ποιητική  του  συλλογή  με  τίτλο "2015". Το  2015  κυκλοφόρησε  το κείμενο  του  με  τίτλο "Αφιερωμένο" από  την  2η  ομαδική  ποιητική  συλλογή των εκδόσεων Διάνυσμα. Το 2016 από  τις  ίδιες  εκδόσεις  κυκλοφόρησε η 3η ομαδική ποιητική συλλογή, όπου συμμετείχε με 2 κείμενα.
Σε  μορφή free  ebook κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση το έργο του "Μέχρι την Λύτρωση" το 2015. Με  τις  εκδόσεις  Διάνυσμα  κυκλοφόρησαν το  2016  τα  έργα  του  σε  μορφή free eboοk  "Σαν  νύχτες  μοιάζουνε  οι ελπίδες" και  η " Νοσταλγία". Την  ίδια χρονιά  το  κείμενο  του "Διαδρομή" συμμετείχε  στην  συλλογή  «Τρενογραφίες»  του tovivlio.net. Eπίσης κυκλοφόρησε  από  το tovivlio.net  το  ebook  με τίτλο "Bonsai stories" όπου  υπάρχει  το  κείμενο  του "Σκοτάδι". 
Όσον  αφορά  το 2016  στο  blog  του, περιελήφθησαν 4 συλλογές  του. Τα "Αταίριαστα", τα "Πρώιμα (1992-2005)", τα "Κείμενα" και "2005-2015". To 2017  φιλοξενούνται  οι  νέες  του δουλειές με τίτλο "Συναισθήματα", "Ιστορίες της  πόλης" και  "Παρελθόν". Επίσης από τις εκδόσεις Όστρια δημοσιεύτηκε το "Ανθολόγιο ποίησης 2017-2018" όπου  συμμετείχε με κείμενο  του. Την ίδια  χρονιά από τις εν λόγω εκδόσεις, δημοσιεύτηκε  το  συλλογικό  έργο  "Χριστός γεννάται"  όπου  υπάρχει  κείμενο  του. 
Tο  Δεκέμβριο  του  ίδιου χρόνου, εμφανίστηκε  με απαγγελία  ποιημάτων  του, στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης  στα  πλαίσια  της εκδήλωσης "Η μελωδία της αλληλεγγύης". Το  2018 δημοσιεύεται στο blog  του μια νέα συλλογή κειμένων με  τίτλο "Σκέψεις". Στα  πλαίσια  της  εκδήλωσης "Η ειρήνη των λαών" που διοργάνωσε  ο  σύλλογος "Το  ράφι  της  αγάπης" στην αίθουσα "Μανώλης Αναγνωστάκης" του  δημαρχιακού μεγάρου  Θεσσαλονίκης, απήγγειλε το ποίημα του "Ειρήνη". Στις 20 Αυγούστου, κυκλοφόρησε  απ΄ τις  εκδόσεις Ρώμη το  νέο  του  βιβλίο με τίτλο "23".

Οι ιστότοποι του Νίκου Βαρδάκα: facebook, ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου